Aktüel Çekim Nedir ?

Kamera ayağı veya bir dayanak olmadan kullanılan kamera ile genellikle stüdyo dışında yapılan çekime aktüel çekim denilmektedir .

Teknolojideki gelişmeler yalnızca stüdyolarda kullanılabilen kameraları kısa sürede dışarıda kullanılabilecek duruma getirdi. Bu yeni durum, kamera teknolojisi ve kullanımında devrim oluşturdu. O güne kadar film kameraları ile yapılan haber toplama işi yerini tamamen aktüel kameralara bıraktı. Bu gelişme televizyonlara haber toplamada çabukluk Kazandırmasının yanı sıra parasal kazanımlar da sağladı. Bir kez kullanılan görüntü kayıt bandı defalarca kullanılabilmeye başladı.

Günümüzde üretilen elektronik kameralar içinde en çok kullanılanı haber kameralarıdır. Hatta birçok prodüksiyon şirketi veya televizyon kanalı sadece haber amacıyla üretilen kameraları tercih eder. Haber kameraları prodüksiyon amaçlı kameralara göre daha basit ve hızlı kullanım amacıyla yapılmışlardır. Bu nedenle prodüksiyon amaçlı kameralara göre ucuzdur.

Aktüel kameraların temel işlevi, haber toplamaya yönelik olmasıdır. Omuzda kolaylıkla taşınabilecek yapı ve ağırlıkta olması, tercih nedeni olmaktadır. Bu kameraların camcorder yani hem görüntü üretimi hem kayıt özelliği bulunmaktadır. Gerektiğinde bu kaydın kamera tarafından okunarak bir vericiden veya uydudan yayın yapılabilmesi mümkündür. Ancak her ne kadar görüntü kalitesi ve birçok özelliği EFP kameralara benzese de EFP kameralar veya stüdyo kameraları kadar özelliği bulunmaz. Zaten haberciler tarafından bu özellikler aranmaz.

Aktüel kameralarının özellikler şunlardır:
-Her türlü şartta, düşük ve yüksek ısılarda çalışabilme
-Belirli nem oranında çalışabilme
– Işığa karşı yüksek duyarlılık
– Tepe ışığı, değişik ışık ortamlarına uygun filtreler
– Objektifinin zum değerlerinin fazla olması
– Güçlü ses alma ve kayıt özelliği
– Ses kaydı amacıyla üst mikrofon ve mikrofon kanallarına giriş yapmadan kullanılabilecek telsiz mikrofon sistemi
– Gerektiğinde naklen yayın araçlarına bağlanma amacıyla çıkışlar
– İnsanın ergonomik yapısına uygun olması, küçük veya çok büyük olmaması
– Omuzda kullanmaya elverişliliği
– Güç kaybının az olması ve bu sayede akü ile uzun süre çalışabilmesi
– Yedek parçasının ve tamirinin yaygın olması, çalışmaya gidilen ülkelerde tamir ve yedek parça imkanı olması
– Kayıt bandının ucuz olması ve çalışılan ülkelerde satılması
– Montaj setlerinin çalışılan ülkelerde bulunabilmesi, montajın başka ülkelerde veya bölgelerde yapılabilmesi, sistemin ülkeye uygun olması ve yaygın olması.

Aktüel kameralar günümüzde yalnızca haber toplama alanında kullanılmamaktadır. Sağladığı avantajlardan dolayı, belgesel yapımında, tanıtma programlarında, reklâm programlarının çekiminde ve daha pek çok alanda verimli biçimde kullanılabilmektedir. Stüdyolarda ek donanımlar kullanılarak stüdyo kamerasına dönüştürülme imkânına da sahiptir. Bu durumda kamera kontrol ünitesi ve kamera ayar ünitesine bağlı değilse aktüel kamera olma özelliğini sürdürür ve bağımsız görüntü üretmeye devam eder. Söz konusu ünitelere bağlı çalıştığı takdirde özelliğini yitirerek bir EFP kameraya dönüşür.